Gör en budget

Till dig som har bestämt dig för att renovera hemma, är vårt första och kanske viktigaste tips att du ska göra en budget. På så sätt vet du ungefär hur mycket pengar du kommer att göra av med, eller i alla fall hur mycket pengar du har råd att göra av med. Då kan man lätt gå tillbaka till budgeten när man ska handla. Annars är det lätt att priserna skenar iväg.

Planera

När du är färdig med din budgetplanering, är det dags att börja planera resten av projektet. För att din renovering ska bli så effektiv det bara går, är det viktigt att du planerar renoveringen ordentligt. Det kommer ta lite tid att planera hela renoveringen, men det är det värt för det kommer att löna sig i längden.

Effektiv renovering

Dela upp arbetet

En renovering går inte på en dag, tyvärr. Därför är det viktigt att man delar upp arbetet och inte gör allting på en och samma gång, för då kommer det bara att bli kaos. Likaså om man är flera som ska vara delaktiga i renoveringen, är det viktigt att man delar upp renoveringen sinsemellan för att alla ska ha stenkoll på vad de ska göra.

Anlita hantverkare i tid

I en renovering finns det vissa saker man inte klarar av att göra själv, som rentav kan vara livsfarliga om man inte vet hur man ska utföra arbetet på rätt sätt. Därför är det viktigt att man är ute i god tid när det är dags att anlita hantverkare, för annars riskerar man att inte få tag i någon.

Material

Det är viktigt att se till att du har allting du behöver för renoveringen redan från början. Genom att ha inhandlat och förberett allt material minimerar man risken för att renoveringen bromsas för att man saknar någonting.

Höj husets värde genom renovering

Ett hem är ett pågående projekt som aldrig tycks ta slut. Det kan vara allt från saker som går sönder till att man vill byta ut sånt man har tröttnat på. De absolut bästa förändringarna i ett hem, är de som du kan tjäna pengar på. Nedan har vi tagit fram några exempel:

Uterum

Något som höjer värdet ordentligt på huset och som många värdesätter är ett uterum.

Du kan bygga olika typer av uterum. Välj mellan uterum som bara används på sommaren eller ett uterum som kan användas året om och som blir som ett extra rum! Komplettera ett isolerat uterum med infravärme. Föreställ dig att sitta i uterummet och äta julbord!

Garage

Att bygga garage kan vara ett roligt sommarprojekt som garanterat kommer ge utdelning, då ett garage gynnar både din bil och värdet på ditt hus. Dessutom kan ett garage användas både som förråd, bilförvaring eller snickarverkstad. Det behöver inte heller vara speciellt svårt att bygga ett garage. Du bör dock tänka på att om du vill ha el och vatten i garaget, måste du ta hjälp av en yrkesman som kan utföra arbetet ordentligt.

Fönster

Med nya och ordentliga fönster kommer både husets uppvärmning och energiförbrukning bli bättre, vilket höjer värdet på ditt hus.Nuförtiden finns det många olika fönster att välja mellan, det finns exempelvis fönster som är ljuddämpande för att stänga ute buller och andra störande läten, fönster som minskar solens instrålning och fönster som är självrengörande.

Golvvärme

För oss med kalla fötter är det underbart att ha golvvärme.Tänk dig själv att komma hem en mörk och kall vinterdag och kliva in på ett varmt golv i hallen (dessutom kan man använda värmegolvet till att torka blöta jackor och dylikt).Om du är händig och vill komma billigt undan kan du alltid lägga golvvärmen själv, men vi tycker alltid att det är en god idé att ta hjälp av hantverkare.

Renovera ett rum på bästa sätt

På senare tid har vi märkt att intresset för renovering har ökat kraftigt, kanske är det en följd av inredningsprogram som Äntligen hemma. Många tror att det är dyrt att renovera, och ja, det kan det vara om man ska renovera ett helt hus, men att göra om ett rum behöver faktiskt inte alls bli särskilt dyrt. Nedan ger vi några smarta tips på hur man kan komma billigt undan när man renoverar ett rum.

Byta textilier

Gardiner, mattor, kuddöverdrag är bara några exempel på textilier som är enkla att byta ut och som kommer ge ett lyft åt hela rummet. Det behöver faktiskt inte vara svårare än så! Du hittar billiga och fina kuddfodral hos exempelvis H&M Home , eller ett annat alternativ är att besöka en second hand butik och köpa gamla gardiner, lakan etc. och skapa helt egna kuddfodral.

Möbelrenovering – förnya existerande möbler

Efter ett tag är det lätt att man tröttnar på den där möbeln som tidigare varit en favorit under flera års tid. Men det är varken särskilt ekonomiskt eller miljövänligt att bara slänga och köpa nytt. Alternativet är såklart att sälja på loppis, men kanske ännu bättre är att ge dina gamla möbler lite ny kärlek, som till exempel att måla om, och de kommer bli som nya igen!

Måla väggar och tak

Genom att måla väggar och tak kan man snabbt förändra ett helt rum. Dessutom är det mycket billigare än att tapetsera. Tänk bara på att ha ordentlig utrustning.

Om du exempelvis ska måla taket gäller det att stå på en ordentlig stege för att inte ramla ned.