Inredningstips

Inredningstips till hela hemmet!

För dig som är sugen på att renovera hemma själv finns det oerhörda mängder med tips inredningstips. Här hittar du tips på inredning för hemmets alla rum. Vilket rum ska du ta dig an härnäst?

Badrumsinredning

Badrumsinredning är något som du sällan byter ut och badrummet är ett rum som inte genomgår några större förändringar förrän det är dags för en renovering eller ett stambyte. När det väl är dags är det därför viktigt att du känner dig nöjd med de val du har gjort. Att ändra sig brukar vara kostsamt och är inget som du gör i ett svep. Lägg därför mycket tanke bakom dina val när du ska inreda badrummet med allt från färger till belysning. Nedan finner du praktiska och handfasta tips som gör det lättare att välja badrumsinredning.

Badrumskakel

Kakel är något som ska hålla väldigt länge och som du mest troligt inte byter ut speciellt ofta. Faktum är att du däremot, genom att byta kakel, kan få badrummet att både kännas och se ut som ett helt nytt rum. Dessutom kan du få badrummet att kännas både mindre och större med rätt kakel. Om du väljer mindre kakelplattor med en ljus fog kommer badrummet att kännas större än med större kakelplattor. Detsamma gäller för valet av klinker.

Badrumsbelysningen

Med rätt belysning kan du få ett riktigt mysigt badrum. I badrummet behöver du ha två sorters belysningar. En lite skarpare allmänbelysning (gärna i taket) som behövs när du ska göra dig i ordning i badrummet, exempelvis när du ska sminka dig eller raka dig. Du vill också inreda med punktbelysning, för att skapa den där riktiga myskänslan i badrummet, eller om det är någon inredningsdetalj i badrummet som du vill lysa upp etc.

Bygg in förvaringen

Om du har möjlighet är det både snyggt och praktiskt att bygga in en förvaringshylla i väggen. Om du har kakel i badrummet är det snyggt att fälla in” en del av kaklet och använda som hylla. Det kan till exempel vara i duschen, det är både ett supersnyggt och smart alternativ att ha en inbyggd hylla för schampo, tvål med mera i badrummet. Det ger extra förvaring samtidigt som också bildar ett vackert inredningsinslag.

Använd alla utrymmen

Försök utnyttja badrummets alla utrymmen så gott det går. Om du exempelvis har lite extra utrymme bredvid handfatet kan du satsa på ett utdragbart skåp med hyllplan i. På så sätt får du in mer förvaring som du dessutom kan gömma undan! Ett annat alternativ är att förvara på höjden. Genom att använda vägghyllor kan du få plats för massvis med förvaring på väggarna. Att bygga på höjden gör det också lättare att komma åt för att städa golvytorna.

Köksinredning

Att riva ut och göra om ett helt kök kan bli dyrt, men många gånger finns det genvägar. Nedan kan du ta del av några tips på hur du kan fräscha upp ditt kök och göra det mysigare med enkla medel.

Runt eller kvadratiskt matbord

Vi älskar matbord där man sitter nära alla gäster och där man har möjlighet att kommunicera med alla runt bordet. Det är alltför ofta man är bortbjuden på middag eller fest och man sitter vid ett så stort och framförallt långt bord att man inte kan prata med varandra. Detta löser man enkelt genom att ha ett runt eller kvadratiskt matbord! Som exempelvis det här matbordet från Folkets möbler med plats för 8 personer.

Öppen förvaring

En inredningstrend som verkligen är att anamma, är det här med öppna förvaringshyllor. Det är både praktiskt och snyggt. Genom att bygga på höjden får du mer förvaringsutrymme. Tänk på att ha lite eftertanke i hur du placerar dina saker i hyllorna bara, för annars kan det lätt se rörigt ut. Det kan också vara snyggt att bryta av med en grön växt. Välj en som trivs under de förhållanden där du placerar din hylla.

Mjuka och varma färger

Ett kök ska skapa känslor av värme och gemenskap. Därför är det viktigt att du inreder köket med rätt färger, annars kan det lätt upplevas som kallt och stelt. Du behöver inte måla alla väggar i köket i en stark färg, men du bör överväga att åtminstone väga in lite färgglada inredningsdetaljer i köket. Det kan exempelvis vara på gardiner, mattor, eller en fondvägg?

Sköna köksstolar

I köket tillbringa många mycket av sin tid, och av någon anledning är det ofta där man samlas när man har gäster hemma. Därför är det viktigt med bekväma köksstolar som det går att sitta på en längre stund utan problem. När du ska köpa nya köksstolar, tänk på att provsitta stolarna ordentligt för att försäkra dig om att de faktiskt är sköna att sitta på. Ibland måste bekvämligheten gå före utseende.

Inredning till vardagsrum

Vardagsrummet är ett av de rum som många brukar tillbringa mest tid i (det hörs inte minst på namnet), och bara det är en anledning till att man bör trivas i sitt vardagsrum. Nedan listar vi några simpla tips på inredning till vardagsrum.

Satsa på inredningsdetaljer

Det kan vara riskabelt att ha för mycket färg på väggar och golv, då det är lätt att tröttna. Därför bör du satsa på inredningsdetaljer som piffar upp och sätter färg på vardagsrummet. Den dagen du tröttnar, är det bara att byta ut detaljerna och du behöver inte måla om hela vardagsrummet. Du kan exempelvis ha färgglada soffkuddar, gardiner eller krukor. Det är bara din fantasi som sätter gränserna.

Tavelvägg

Ett enkelt och snyggt sätt att skapa liv i vardagsrummet, är genom en tavelvägg. Resultatet blir superfint och det är inte heller speciellt svårt. Med hjälp av exempelvis Desenio kan man få hjälp med färdiga mallar för hur man kan placera tavlorna i tavelväggen. Här hittar du olika alternativ till din tavelvägg . Hos Desenio finns dessutom massvis med snygga posters i olika motiv och färger.

Inbjudande soffa

Vi älskar att krypa upp i en stor och mysig soffa, som är full av fluffiga kuddar och mjuka plädar. Genom att blanda mörka färger med ljusa, får du den perfekta myskänslan i vardagsrummet. Just nu är det väldigt modernt med vita väggar, och då kan det vara bra att bryta av det vita med lite mörka färger på gardiner, kuddar, matta m.m. Dessa kunddar från Lexington är snygga oavsett om du har en mörk eller ljus soffa.

Mattan är ett måste

Om du är ute efter ett mysigt vardagsrum, måste du nästan ha en matta. Ett härligt vardagsrum kräver en härlig matta, så är det bara. Du kan dock välja olika mattor beroende på vilken känsla du är ute efter i ditt vardagsrum. Om du vill ha ett mysigt vardagsrum kan vi rekommendera en mjuk och fluffig matta. Glöm inte att mattan ska matcha den övriga inredningen i vardagsrummet.

Sovrum

Känns ditt sovrum tråkigt och inte alls mysigt? Då har du säkert inrett det fel. Genom att ge sovrummet lite extra kärlek kommer det snart att kännas som nytt igen!

Kuddar

För att sovrummet ska kännas mysigt krävs det mycket kuddar! Dock bör du akta dig från att ha för många kuddar. En riktlinje kan vara att det inte ska behöva ta 10 minuter att ta sig ner i sängen, men det måste samtidigt vara tillräckligt många kuddar för att sängen ska kännas inbjudande.

Sänggavel

Om du inte redan har en sänggavel, är det dags att du köper en nu. En sänggavel är både bekväm att ligga mot samtidigt som det är en snygg inredningsdetalj. Dessutom behöver du inte oroa dig för att din vägg ska bli smutsig efter att man har lutat sig mot den. För väggen blir faktiskt smutsig när vi lutar våra huvuden mot den, och efter ett tag blir det gula märken. Inte speciellt fräscht, vi vet. Till exempel Mio har snygga och prisvärda sänggavlar.

Röd tråd i sovrummet

Det är viktigt att du har en röd tråd i sovrummet. Blanda inte massa olika mönster och färger, utan försök att välja färger som passar ihop och som nästan smälter samman med varandra. I sovrummet är det viktigt att du känner dig lugn, och därför kan det vara bra att välja naturnära färger såsom beige, brun, grå osv.

Duntäcke och dunkuddar

Det är ett måste att ha duntäcke och dunkuddar i sovrummet! Det finns inget mysigare än att krypa upp i en säng med ett fluffigt duntäcke och luta huvudet mot mjuka kuddar. Dessutom formar sig duntäcket efter kroppen på ett sätt som är magiskt. Om du är allergisk mot dun finns det bra varianter även i syntetmaterial.